Over Medina

Het Medinacomplex is in 1999 gebouwd op een locatie binnen de middeleeuwse stadsgrenzen van de stad Eindhoven.

Het idee achter het gebouw

Het Medinacomplex is in 1999 gebouwd op een locatie binnen de middeleeuwse stadsgrenzen van de stad Eindhoven tussen de gedempte stadsgrachten, thans Vestdijk, Oude Stadsgracht, Stadhuisplein, Wal, Keizersgracht, Emmasingel en 18 Septemberplein. Vlakbij het omstreeks 1420 door Jan van Schoonvorst in gebruik genomen kasteel van Eindhoven (in de Ten Hagestraat, op de plaats van het huidige Ravensdonck). De naam ‘Medina’ is dan ook zeer toepasselijk gekozen. Medina betekent in het Arabisch (oude) ‘stad’. De Medina is vaak het oudste gedeelte van oude Noord-Afrikaanse steden, dat meestal binnen de stadsmuren valt.

Masterplan

De bouw van het Medinacomplex maakt deel uit van een groter (master)plan, dat het totale Smalle Havengebied bestrijkt. De supervisie daarvan was in handen van rijksbouwmeester Jo Coenen.

Voor het ontwerp van het Medinacomplex tekende de internationaal vermaarde Engelse architect Neave Brown in samenwerking met Rob van Aken van het Eindhovense Van Aken Architecten (VAA).

Leven in de stad met de ‘Hangende tuinen van Eindhoven’

Met de tuinen van het Medinacomplex is het verharde stadscentrum van Eindhoven een heel stuk groener geworden. Door de beplanting is het ook voor dieren aantrekkelijker geworden. Bij de inrichting is onder meer rekening gehouden met nectar- en waardplanten voor vlinders en schuil- en nestelgelegenheid voor vogels. De natuurbeleving in de stad is hierdoor zeker vergroot. Op de Vestedatoren nestelde afgelopen jaren zelfs een paartje slechtvalken! Door de vele bloeiende planten is er voldoende voedselaanbod voor insecten, die op hun beurt weer voedsel zijn voor diverse vogelsoorten.

De soorten vlinders en vogels die nu in de buurt van het Medinacomplex te vinden zijn:
vlinders: dagpauwoog, distelvlinder, gehakkelde aurelia, citroenvlinder, klein koolwitje, klein geaderd witje, groot koolwitje, atalanta, kleine vos, gamma-uiltje
vogels: koolmees, pimpelmees, staartmees, vink, groenling, heggenmus, ringmus, huismus, merel, zanglijster, kauw, houtduif, turkse tortel, Vlaamse gaai.

Op de Vestedatoren nestelde afgelopen jaren zelfs een paartje slechtvalken!

Groen

Aan de beplanting van het complex ligt een doordacht beplantingsplan van Soontiëns Hoveniers ten grondslag. Dit plan is gepresenteerd in een bijeenkomst met alle bewoners. De VvE heeft dit plan goedgekeurd en opdracht gegeven tot uitvoering. Het doel van het plan was de tuinen en gevels het hele jaar een groene uitstraling te geven. Belangrijke wensen hierbij waren een mediterrane sfeer en een spraakmakende groene uitstraling.

Het thema ‘hangende tuinen van Eindhoven’ moest een begrip worden. Voor het ontwerp van de beplanting is rekening gehouden met een aantal fysieke factoren. Ten eerste de blootstelling aan de zon. Ten tweede is de windbelasting van belang. Welke planten zijn hier tegen bestand en groeien in dergelijke omstandigheden?

Daarnaast moest rekening gehouden worden met de belastbaarheid van het gebouw. Er is bewust gekozen om veel diversiteit in de beplanting aan te brengen, maar door herhaling wel een eenheid te creëren.

Om het groen te houden zoals het is, houdt het hoveniersbedrijf wekelijks een oogje in het zeil. Ook wordt twee keer per jaar groot onderhoud gepleegd. Dan wordt de beplanting gesnoeid, voorzien van voeding en worden zo nodig planten vervangen. Zo blijft de structuur van de beplanting optimaal.

Enkele feiten

 • In totaal werden er tussen de 5.000 en 6.000 planten aangeplant.
 • Vaste planten, klimplanten, heesters en bomen: een zeer breed scala aan planten waarbij bij het selecteren aandacht is geweest voor de volgende belangrijke ecologische uitgangspunten:
  • voldoende dichte structuur voor nest- en schuilgelegendheid voor o.a. vogels
  • variatie in hoogte
  • afwisseling in wintergroen en bladverliezend groen
  • vrucht- en besdragende planten
  • nectarplanten voor insecten en vlinders
 • Bij elkaar 0,5 kilometer aan ingerichte borders, in totaal 1.057 m2 groen, zowel gezamenlijk als privé-groen.
 • Drie schillen groen: openbaar groen (VvE), gezamenlijk groen (VvE) en privé groen.
 • Plantenbakken aan het gebouw zijn tijdens de bouw in de constructie verwerkt.
 • Inrichting van deze bakken: folie, substraat, vlotters en planten.
 • Entree en zijkant zijn openbaar groen en worden onderhouden door Soontiëns Hoveniers.
 • Openbaar groen en groen van de VvE wordt bewaterd door middel van een drukverhogende pomp, gekoppeld aan een vlottersysteem, de zogenaamde blinde vlekken worden bijgestuurd met een bewateringscomputer.
 • Groen van de bewoners wordt bewaterd zoals de bewoners dat zelf wensen; dit kan door regelmatig handmatig sproeien of een systeem met een tijdklok en alles daartussen in.

Vereniging van Eigenaren

Het Medinacomplex is eigendom van een Vereniging van Eigenaren, die is onderverdeeld in drie sub-Verenigingen van Eigenaren:

 • de VvE Medina Woningen en Ateliers, waarin de 58 appartementen en 15 atelierwoningen zijn ondergebracht
 • de VvE Medina Commerciële Ruimten, met daarin de bedrijven aan de Vestdijk
 • en de VvE Medina Parkeerkelder.

Het Medinacomplex is een ingewikkeld gebouw. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich de commerciële ruimten. Op de begane grond aan de zijde van ’t College bevinden zich de atelierwoningen. Tussen de commerciële ruimten op de begane grond en de atelierwoningen bevindt zich, met de uitgang aan de Oude Stadsgracht, de parkeergarage. Op de Oude Stadsgracht zijn ook de in- en uitgang van de parkeerkelder op niveau -1. Op de bovengelegen verdiepingen in het hoofdgebouw treffen we de terrassen aan, met op de hoogste verdieping, de zevende etage, een viertal penthouses. Het beheer van het complex is door de VvE uitbesteed aan Van Bergeijk Beheer. Het technisch beheer voor de VvE Medina Parkeerkelder wordt uitgevoerd door DRM-Vastgoedmanagement.

In de directe omgeving bevinden zich onder andere het Van Abbemuseum, het Muziekgebouw, het Designhuis, het Stadhuis, het Stratumseind en de Markt.

Samenwerking met de gemeente Eindhoven

De afgelopen jaren is er tussen de VvE Medina en de gemeente Eindhoven een constructieve  samenwerkingsrelatie gegroeid. Dat heeft ondermeer geresulteerd in een overeenkomst, met daarin een aantal concrete afspraken over het onderhoud en de schoonmaak van de openbare ruimte rondom het Medinacomplex. Met de gebiedsbeheerder vindt hierover regelmatig overleg plaats. Hiernaast participeren wij in overleggen met de gebruikers van het Stratumseind.

Omgeving

Het Medinacomplex ligt centraal in de Eindhovense binnenstad, tussen de Dommel aan de ene en het Catharinaplein met de ingang naar de Heuvelgalerie aan de andere kant.

In de directe omgeving bevinden zich onder andere het Van Abbemuseum, het Muziekgebouw, het Designhuis, het Stadhuis, het Stratumseind en de Markt.

Het complex Medina

 • Het complex Medina bestaat uit 58 appartementen en 15 appartementen/atelierwoningen.
 • Het hoofdgebouw heeft 7 etages, die bereikbaar zijn middels 3 liften.
 • De appartementen op de etages 1 tot en met 4 hebben twee woonlagen met een groot dakterras. De 2 slaapkamers met badkamer bevinden zich op de benedenverdieping.
 • De appartementen op de etages 5 tot en met 7 hebben één woonlaag met balkon. De woningen op de 7 verdieping zijn penthouses.
 • De woningen aan ’t College zijn atelierwoningen. De ateliers/bedrijfsruimtes zijn gesitueerd op de begane grond. Daarboven bevinden zich de woningen, bestaande uit 1, 2 of 3 verdiepingen.
 • Het gebouw is voorzien van een hoog rendement blokverwarming. In de woningen is een gekoppelde blokverwarmingsunit aanwezig, niet alleen ten behoeve van de verwarming maar ook voor warm water. In de woningen zelf is geen gasaansluiting. In de keuken wordt dus elektrisch gekookt.
 • In de exploitatiekosten zitten o.a. de kosten van verwarming (met na-verrekening),), opstalverzekering, VvE-beheer en onderhoud van de algemene gedeelten (schilderwerk, liftinstallaties, dakbedekking, riolering etc etc).